Polecam do kwaki i nie tylko:)
Składniki na blaszkę 24x24 cm
2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka z połowy cytryny
300g (około ) truskawek
Truskawki myję i odstawiam do odsączenia, potem przekrawam wzdłuż na połowę
Mąkę przesiewam razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cytrynę dokładnie myję, sparzam wrzątkiem i z połowy ścieram skórkę
Jajka ucieram razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i zbieleje.
Dodaję delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny, mieszam już ręcznie
Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , na górę układam truskawki przekrojoną częścią do góry.
Piekę w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut, sprawdzam patyczkiem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.
Wyciągam z piekarnika i oprószam cukrem pudrem, lub cukier rozpuszczam w łyżce wody i smaruję górę gorącego ciasta. Studzę
Smacznego!
Proste i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńPysznie i sezonowo :)
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jogurtowe :-) są szybkie i pyszne :-) pozdrawiam Renatko :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie i truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest idealne, lekkie i smaczne, mniam :)
OdpowiedzUsuńtakie najlepsze <3
OdpowiedzUsuńTeż kupiłam truskaweczki, nie były zbyt fajne i tak samo wylądowały w cieście ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńProste ciacho a jakie pyszne <3
OdpowiedzUsuńTakie jest idealne :) Lekkie i smaczne. Lubię właśnie takie
OdpowiedzUsuńmuszę naprawdę je zrobić, bo aż się do mnie uśmiecha :)
OdpowiedzUsuń