Dostałam ostatnio ładny kawałek, dość chudego boczku i od razu wiedziałam, ze muszę przygotować z niego roladę do pieczywa.
Można ją też podawać na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę jako wędlina do pieczywa.
Przygotowanie nie jest trudne, można ją przygotować dość szybko, jedynie pieczenie i studzenie wymaga więcej czasu.
Polecam.
Składniki
2,4kg boczku świeżego ze skórą, bez kości
farsz
0,5 kg mielonej łopatki/szynki
1łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu czarnego lub ziołowego
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
mielony kminek i czerwona papryka
sznurek bawełniany
1-1,5szklanki bulionu/rosołu/ wody
Boczek myję i dokładnie wycieram, wycinam wszystkie chrząstki - zawsze się jakieś znajdą, skutecznie utrudniają zwijanie rolady.
Nacinam skórę , w mniej więcej 1centymetrową kratkę lub jak kto woli w romby.
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszam.
Gotowy farsz wykładam na boczek,z tej strony z której były kości, upycham dokładnie też w te zagłębienia, z drugiej strony zostawiam 3-4 cm bez farszu.
Boczek zwijam w ciasna roladę (zaczynam od tej strony gdzie mam farsz) i związuję sznurkiem.
Całą roladę oprószam cienko kminkiem i papryką czerwoną
Gotową przekładam do dopasowanego garnka żeliwnego ( tzw gęślarski) wlewam 1 szklankę wywaru.
Garnek wstawiam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i odkryty piekę przez 40 minut, żeby się ładnie zrumieniła.
Po tym czasie roladę przykrywam, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 2 godziny.
W miedzy czasie sprawdzam ilość bulionu, jeżeli trzeba podlewam resztą.
Upieczona roladę studzę w tym samym garnku, zimną wkładam do lodówki najlepiej na całą noc i dopiero następnego dnia usuwam sznurek i kroję, a kroi się bardzo cienko:)
Smacznego:)
Renatko wyszła po prostu wspaniała :-) z chęcią zjadłabym pajdę chlebka z takimi pysznościami :-)
OdpowiedzUsuńRaczej nie dla mnie, ale mój mąż zjadłby z apetytem :)
OdpowiedzUsuńAle to mięso musi być aromatyczne w smaku :)
OdpowiedzUsuńsuper wyszło. TY umiesz zdecydowanie czarować :)
OdpowiedzUsuńAle piękna rolada. Wygląda mega pięknie. Smak musi być rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńMniam! Takie domowe mięsko do chleba jest 100 razy lepsze niż najlepsza wędlina.
OdpowiedzUsuń