Często podaję przepisy na domową wędlinę z szynkowara.
To prosty sposób, ale nie wszyscy chcą go od razu kupować i tak powstał ten przepis.
Mięso w przyprawach firmy Tradismak o której pisałam już tutaj (klik)
przygotowane bez szynkowara, ale też marynowane i upieczone w piekarniku.
Proponuję dziś nieco inny przepis i inną przyprawę, równie dobrą jak te poprzednie.
Marynata jest słodko-ostra, taka jaką lubimy najbardziej.
Podczas pieczenia utworzy nam się pyszny pikantny sos, który możemy wykorzystać do obiadu
Polecam:)
Składniki:
1- 1,20kg chudego karczku
Marynata:
2-2,5 łyżki przyprawy kebabczeta (klik)
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie Dijon)
2 łyżki oleju
Składniki marynaty dokładnie mieszam ( najlepiej w pudełku) i dokładnie smaruję nią mięso.
Pudełko zamykam i wkładam do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie mięso przekładam ( razem z marynatą )do rękawa pieczeniowego *i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Temperaturę piekarnika zmniejszam do 180 i piekę przez 1,5- 2 godziny.
Jeżeli mięso przygotowywaliśmy na obiad, dajemy mu odpocząć 10 minut nim zaczniemy kroić
Smacznego :)
Domowa wędlina jest najlepsza. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Dla mnie najważniejszy jest fakt, że pieczemy bez szynkowaru .Którego nie posiadam -:)
OdpowiedzUsuńSuper apetycznie! Ja też lubię taką domową wędlinę. Uda się nawet bez szybkowara!
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńRenatko bardzo fajne mięsko na kanapki, bardzo takie lubię :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! tym bardziej w opozycji od tego co nam serwują producenci wędlin, obecnie..
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny.
OdpowiedzUsuńTaka zdrowa wędlina :)
Podoba mi się ten pomysł.
Pozdrowionka :)
Jak mięso poleży w takiej marynacie, to tylko zyska na smaku. Pyszna domowa wędlina. Mina, mniam :)
OdpowiedzUsuńZnowu a właściwie ciągle pysznie. Aż pachnie. Dzięki Reniu, skuszę się
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda , zapisałam i będę działać :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMięso bardzo lubię w każdej postaci. Na kanapki idealne :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńPoproszę o plasterki ...dwa. Na pewno pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńI z tym się chyba zmierzę - bo chodzi za mną pomysł na własną wędlinę już długo.
OdpowiedzUsuńDomowe mięsko zawsze w cenie :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa wędlinka! :)
OdpowiedzUsuńDomowe mięsko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda zniewalająco!
OdpowiedzUsuń