Banalnie prosty przepis na syrop pełen witamin i smaku.
Herbata smakuje nieziemsko i mogę ją pić na okrągło:)
Polecam, szczególnie teraz gdy z oknem mamy deszczową jesień, a wirusy szaleją
Składniki
1kg cukru ( 1,5 kg)*
1 kg owoców pigwowca lub pigwy
Owoce dokładnie myję i odsączam na durszlaku.
Suche przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne, a następnie kroję na cienkie plasterki.
.
Owoce układam w dużym wyparzonym słoju przesypując warstwy cukrem.
Ugniatam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Słój należy kilkukrotnie potrząsnąć, tak żeby cukier rozpuścił się w powstałym syropie.
Gdy mam już gotowy syrop, całość przekładam na durszlak i odcedzam.
Syrop rozlewam do wyparzonych słoiczków /butelek, zakręcam wyparzonymi zakrętkami i pasteryzuję 5 minut, od zagotowania wody.
Odcedzonych owoców nie wyrzucam, tylko zalewam wodą i zagotowuję- gotowy kompot/ syrop pijemy na bieżąco.
Może nie ma już tyle właściwości, ale smaku i cukru jest wystarczająco dużo i szkoda, żeby się zmarnowało:)
*Jeżeli
dodacie cukru w proporcji 1,5 do 1, czyli 1,5 kg cukru na 1 kg owoców,
to syrop można przechowywać bez pasteryzacji i odcedzania.
Wystarczy po ułożeniu owoców przesypanych cukrem dokładnie oczyścić ranty, zakręcić wyparzonymi słoikami, odstawić na 2 -3 dni w ciepłe miejsce i pamiętamy o wstrząsaniu.
Potem wynosimy do zimnego pomieszczenia
Pyszny syrop, będzie idealny do herbaty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńA to się narobiłaś takiego pysznego syropku <3
OdpowiedzUsuńOj pigwa, uwielbiam szczególnie do herbatki.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam smaku pigwy :)
OdpowiedzUsuńLubię taki syrop. Sama nie robiłam, ale co roku dostaję gotowy, zrobiony, pyszny.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Reniu :)
Ja właśnie walczę z przeziębieniem i taki sok byłby teraz zbawieniem :) Ratuję się jednak innymi miksturami :)
OdpowiedzUsuńidealny dodatek do jesiennej lub zimowej herbaty :)
OdpowiedzUsuń