Dzisiaj coś szybkiego, prostego i taniego, ale pysznego choć zupełnie nie widowiskowego :)
Gulasz jak zobaczycie zwyczajnie po dodaniu wątróbki totalnie zmienia kolor, ale bardzo smakuje wszystkim, nawet Małej, choć dzieci raczej za podrobami nie przepadają:)
Podaję ilość wątróbki taką jaką kupiłam, choć po oczyszczeniu i odrzuceniu nieapetycznych kąsków zostało jakieś 800g
Polecam i zmykam do słoiczków- lato w pełni, jak ja to lubię:D
Składniki :
1 kg wątróbki drobiowej
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
400g fasolki szparagowej ( u mnie żółta)
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula.
0,5-0,8 ml wywary warzywnego/ rosołu/ rosołek+woda
dodatkowo
łyżka masła+olej
sól i pieprz do smaku
maka do oprószenia wątróbki
Fasolkę myję i obcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki- takie 2-3 cm
Następnie gotuję w niewielkiej ilości osolonej wodzie al dente. i odcedzam,
Pomidory parzę i ściągam skórkę, kroję w kostkę- jeżeli wam przeszkadzają pestki to usuwacie gniazda nasienne.
Cebule kroję drobno w paski, a czosnek w plasterki.
Wątróbkę oprószam lekką mąką i smażę na oleju z masłem.
Smażenie tzw krótkie- na gorącym tłuszczy i króciutko- tak żeby każdy kawałek był obsmażony, dlatego robię to partiami- odkładam na bok.
Na tym samym tłuszczu przesmażam cebulę, potem dodaję czosnek, pomidory i wątróbkę.
Podlewam wywarem(0,5l), dodaję pieprz i duszę 10 minut.
Można krócej, ale ja nie lubię krwistej i dlatego sprawdzam co jakiś czas, czy jest już dobra:)
Jeżeli sos jest za gęsty dolewam resztę wywaru, posypuję natką pietruszki i gotowe:)
Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chlebusia, ale można podawać również z kaszą czy ziemniakami
Smacznego:)
Pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńWątróbkę uwielbiam. Tak samo jak żołądeczki :)Gulaszu z fasolką jeszcze nie zajadałam :)
OdpowiedzUsuńJak my dawno nie jadłyśmy wątróbki :) Zjadłoby się taką mięciutką z warzywkami :D Pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie tak dawno bym powiedziała łeee, a teraz wolno bo wolno, ale się przekonuję i mówię, że pyszne :) Buźki
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę! Pozdrawiam serdecznie!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
wątróbkę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa niestety nie przepadam za podrobami
OdpowiedzUsuńŚwietny, szybki, smaczny obiad. Tak, Reniu. Masz rację, że czasami trzeba coś na szybko przygotować a okazuje się że to jest naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę, junior mniej, jak to dzieci. Ale spróbuję na pewno Twojego połączenia.
OdpowiedzUsuń