Lubicie ryby?
pewnie większość odpowie, że tak i dobrze bo są zdrowe i pyszne.
U nas najczęściej podaje sie panierowane i smażone, ale ile można jeść tak samo przyrządzone?
Dlatego dzisiaj polecam pulpety rybne w pysznym sosie porowo-serowym
Pysznie smakuje z ryżem, ale i z makaronem tez dobrze się komponuje, o wszędobylskich i uniwersalnych ziemniakach nie wspominam, bo one zawsze się sprawdzają.
Do tego dania podałam najprostszą surówkę z pora i jabłka- wszystkim bardzo smakowało :)
Polecam:)
Składniki:
800g ryby mrożonej ( dowolnej morskiej)
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 białej części pora
sól, pieprz
1 l wywaru warzywnego( później wykorzystujemy do sosu )
mąka do prószenia pulpetów
Sos:
reszta z pora
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sosu rybnego
1 kopiata łyżka mąki
100 g sera topionego bez dodatków
Rybę rozmrażam na durszlaku, tak żeby woda ściekała i to najlepiej przez całą noc
Odciskam z nadmiaru wody i mielę.
Do masy rybnej dodaje jajko, bułkę tartą, przyprawy i bardzo drobno pokrojony por.
Wyrabiam tak długo, aż masa dobrze się połączy i będzie się lepić do rąk.
Dzielę na jednakowe porcję.
Każdy kawałek bardzo dokładnie wyrabiam w rękach, formuje w kulkę i oprószam mąką- lekko, ale dokładnie, mąka po włożeniu do wody zrobi otoczkę chroniącą przed rozpadaniem sie pulpetów.
Przygotowane pulpety wkładam do gotującego się wywaru i gotuję od wypłynięcia 5-7 minut, w zależności jak duże porcje przygotowałam.
Ugotowane delikatnie wykładam na talerz- wywar zostawiam, wykorzystam go przy sosie.
Por myje i drobno kroję.
Na patelni rozpuszczam 1-2 łyżki masła i podsmażam na nim pora.
Gdy por nam zmięknie, dodaję mąkę i mieszam.
Małym strumieniem i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki wlewam wywar- zagotowuję
Całość przyprawiam i gotuje przez 10 minut.
Do sosu dodaje serek topiony i miksuje na gładko.
Sos ponownie zagotowuje, delikatnie wkładam pulpety i gotuje na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut, żeby smaki nam się przegryzły:)
Smacznego :)
bardzo smaczna propozycja na pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńALe pcyhota;)) Super pomysł na sos
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sos i pasuje do delikatnych mięs:)
UsuńRenia ale pyszne żarełko mmmmm :) Buziole
OdpowiedzUsuńmiłego wieczorku Eluniu:)
UsuńNo to pyszny obiadek u Ciebie Reniu :) Takie pulpety kiedyś jadłam, ale nie pamiętam gdzie. Sama nie robiłam. Myślę, że dzieci chętnie zjedzą. Muszę moim wnuczkom takie zrobić, bo smacznie wyglądają w tym sosie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu chyba wszystkie dzieci lubią pulpety- moje na pewno, te duże też:)
UsuńMy jemy głównie ryby na parze :) Smażonych w ogóle ale takie pulpety to świetna opcja :D
OdpowiedzUsuńtylko że na parze to najlepiej przygotować świeże rybki, do których mam mocno ograniczony dostęp:)
UsuńMniam! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam :)
UsuńSuper pulpeciki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pulpeciki :) Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbyły :D
UsuńSuper pomysł na obiad. Przyznam, że nigdy pulpetów rybnych nie robiłam, a te Twoje prezentują się smakowicie... Czas nadrobić..
OdpowiedzUsuńja robię często bo wszyscy je lubimy :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńnam bardzo smakują:)
jaj.. rybnych jeszcze nie robiłam! a to musi być pyszne.. kurka- trzeba się pokusić!
OdpowiedzUsuńkoniecznie:)
Usuńz kurkami tez mogą być dobre:D
Ja też jeszcze nigdy nie robiłam pulpetów rybnych.
OdpowiedzUsuńto koniecznie przygotuj:)
UsuńZwykłe kotleciki rybne są pyszne, a co dopiero z takim sosem :)
OdpowiedzUsuńtak, z sosem smakują lepiej:)
UsuńChętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńi daj znać;D
UsuńBardzo lubię takie potrawy, sos porowy to jest to :)
OdpowiedzUsuńtak, sos porowy jest wyjątkowy :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja:) Lubię ryby, ale tak jeszcze nie jedlismy. Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem opinii:)
Usuńnigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSer i por zawsze razem smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, chętnie wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuń