Strony

25 listopada 2015

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym

Lubicie ryby?
pewnie większość odpowie, że tak i dobrze bo są zdrowe i pyszne.
U nas najczęściej podaje sie panierowane i smażone, ale ile można jeść tak samo przyrządzone?
Dlatego dzisiaj polecam pulpety rybne w pysznym sosie porowo-serowym
Pysznie smakuje z ryżem, ale i z makaronem tez dobrze się komponuje, o wszędobylskich i uniwersalnych ziemniakach nie wspominam, bo one zawsze się sprawdzają.


Do tego dania podałam najprostszą surówkę z pora i jabłka- wszystkim bardzo smakowało :)
Polecam:)

Składniki:

800g ryby mrożonej ( dowolnej morskiej)
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 białej części pora
sól, pieprz
1 l wywaru warzywnego( później wykorzystujemy do sosu )
mąka do prószenia pulpetów
Sos:
 reszta z pora
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sosu rybnego
1 kopiata łyżka mąki
100 g sera topionego bez dodatków

Rybę rozmrażam na durszlaku, tak żeby woda ściekała i to najlepiej przez całą noc
Odciskam z nadmiaru wody i mielę.
Do masy rybnej dodaje jajko, bułkę tartą, przyprawy i bardzo drobno pokrojony por.
Wyrabiam tak długo, aż masa dobrze się połączy i będzie się lepić do rąk.


Dzielę na jednakowe porcję.
Każdy kawałek bardzo dokładnie wyrabiam w rękach, formuje w kulkę i oprószam mąką- lekko, ale dokładnie, mąka po włożeniu do wody zrobi otoczkę chroniącą przed rozpadaniem sie pulpetów.




Przygotowane pulpety wkładam do gotującego się wywaru i gotuję od wypłynięcia 5-7 minut, w zależności jak duże porcje przygotowałam.

Ugotowane delikatnie wykładam na talerz- wywar zostawiam, wykorzystam go przy sosie.


Por myje i drobno kroję.
Na patelni rozpuszczam 1-2 łyżki masła i podsmażam na nim pora.
Gdy por nam zmięknie, dodaję mąkę i mieszam.

Małym strumieniem i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki wlewam wywar- zagotowuję
Całość przyprawiam i gotuje przez 10 minut.
Do sosu dodaje serek topiony i miksuje na gładko.


Sos ponownie zagotowuje, delikatnie wkładam pulpety i gotuje na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut, żeby smaki nam się przegryzły:)


Smacznego :)

35 komentarzy:

  1. bardzo smaczna propozycja na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo lubię ten sos i pasuje do delikatnych mięs:)

      Usuń
  3. Renia ale pyszne żarełko mmmmm :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  4. No to pyszny obiadek u Ciebie Reniu :) Takie pulpety kiedyś jadłam, ale nie pamiętam gdzie. Sama nie robiłam. Myślę, że dzieci chętnie zjedzą. Muszę moim wnuczkom takie zrobić, bo smacznie wyglądają w tym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu chyba wszystkie dzieci lubią pulpety- moje na pewno, te duże też:)

      Usuń
  5. My jemy głównie ryby na parze :) Smażonych w ogóle ale takie pulpety to świetna opcja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko że na parze to najlepiej przygotować świeże rybki, do których mam mocno ograniczony dostęp:)

      Usuń
  6. Świetny pomysł na pulpeciki :) Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na obiad. Przyznam, że nigdy pulpetów rybnych nie robiłam, a te Twoje prezentują się smakowicie... Czas nadrobić..

    OdpowiedzUsuń
  8. jaj.. rybnych jeszcze nie robiłam! a to musi być pyszne.. kurka- trzeba się pokusić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też jeszcze nigdy nie robiłam pulpetów rybnych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zwykłe kotleciki rybne są pyszne, a co dopiero z takim sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie potrawy, sos porowy to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa propozycja:) Lubię ryby, ale tak jeszcze nie jedlismy. Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ser i por zawsze razem smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa propozycja, chętnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)