Strony

23 sierpnia 2015

Jagodzianki

Sezon na jagody w pełni i nie mogło u mnie zabraknąć jagodzianek:)
Ten przepis polecam, jest bardzo prosty, choć trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu niż przy leniwcu z truskawkami, który również polecam, szczególnie dla początkujących :)
Ciasto jest pulchne i mięciutki, ale najlepsze jest w dniu pieczenia


składniki:
Ciasto:
500g   mąki
90 g   cukru
1 cukier waniliowy
100 g   masła - roztopionego i ostudzonego
40 g   świeżych drożdży
250 ml   mleka
1 jajko
szczypta soli
Lukier
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo
25og jagód
2 łyżki cukru
trochę mąki do podsypania


Przygotowanie:
Bardzo ważne jest by wszystkie składniki miały podobną temperaturę- wyjątek to drożdże, ale jajko i masło trzeba przygotować wcześniej.
Mąkę przesypuje do dużej miski, wbijam jajko, sól, cukier i rozkruszam bardzo drobno drożdże- najlepiej wziąć do ręki drożdże i cukier i razem rozkruszyć wprost do mąki.


Wlewam letnie mleko i przestudzone masło- wszystkie składniki wyrabiam do połączenia.
Ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 2 godziny- musi podwoić swoją objętość, a czas oczekiwania moze być różny w zależności od temperatury otoczenia.
W upały wystarczyło półtorej godziny.
Umyte i odsączone z wody jagody zasypuję cukrem i mieszam.
Ciasto przekładam na stolnicę, formuję wałek  i dzielę na 16 części.


Każdy kawałek rozpłaszczam i daję łyżkę jagód- bardzo dokładnie zlepiam boki  w rękach formuję podłużne bułeczki.

Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach- bułeczki jeszcze nam urosną!
Gdy przygotuję już  wszystkie blaszkę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 20 minut.
Następnie piekę 20 minut w piekarniku ( góra/dół) nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone, ale jeszcze gorące lukruję.

Lukier:
mieszamy wszystkie składniki do połączenia

Smacznego:)

28 komentarzy:

  1. Jagodzianki uważam,że są super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłabym od razu z podwójnej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak pisałam najlepsze są w dniu upieczenia, choć i na drugi dzień dobrze smakują, więc można i podwójną ilość przygotować:D

      Usuń
  3. A ja tak jakoś jeszcze nie zrobiłam jagodzianek, w sumie to nie wiem dlaczego. Może jeszcze zdążę. Ale mam zamrożone kilka woreczków. Twoje wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko tylko pamiętaj- mrożone jagodny najpierw trzeba rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku, bo może sie zrobić zakalec :)

      Usuń
  4. Domowe jagodzianki <3 Piękne ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego mleko i idealnie :D
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wyglądają, aż mi ślinka cieknie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też chciałyśmy jagodzianki zrobić ale nie chciało nam się lepić i na końcu była pizza xD
    Twoje są mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie była i pizza i jagodzianki:D
      a z nimi nie ma dużo pracy, dlatego polecam:)

      Usuń
  8. takie domowe jagodzianki są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe jagodzianki z dużą ilością jagód najlepsze, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mam na nie ochote. Musze kupić jagody , bo jeszcze widziałam i zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu jagody jeszcze są, a przepis polecam:)
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  11. Bardzo lubię jagodzianki, ale u mnie w tym roku jagód nawet na lekarstwo nie było. Buziole Reniuś :**

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jagodzianki, ale tylko te zrobione w domu. Kiedy jest sezon na jagody, często je piekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasami sie skuszę na kupne, ale potem od razu piekę swoje:)
      miłego dnia Krysiu pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  14. Boskie musiały być takie jagodzianki!
    Mi w tym roku tylko jagodowe lody przypadły w udziale...

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie od razu dwie proszę zostawić. Uwielbiam z jagodami to moje ulubione buły. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. W tym roku nie robiłam jagodzianek, po zobaczeniu Twoich zdjęć od razu zjadłabym dwie ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)