Uwielbiany przez naszą rodzinę i ma jeden składnik, który bardzo zmienia jego smak, ale choć jest istotny to spokojnie można go ominąć.
Sos będzie co prawda miał inny smak, ale też będzie smaczny
Spóźniona publikacja, bo roladki robiłam na święta i tylko tyle udało mi sie pstryknąć zdjęć :)
Składniki:
6 plastrów schabu
papryka konserwowa
ogórek konserwowy lub kiszony - średniej długości
1 cała kiełbasa toruńska
musztarda
sól i pierz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 l bulionu lub wywaru warzywnego
cebula
2 łyżki mąki
olej do obsmażenia
Ogórek kroimy na 6 części.
Paprykę i kiełbasę kroję na paski o długości ogórka, kiełbasę dzielę na 6 części
Schab cienko rozbijam dość cienko, najlepiej przez folię.
Każdy kawałek smaruje ulubioną musztardą musztardą.
Układam po kawałku papryki, ogórka i kiełbasy.
Zwijam tak jak krokiety i spinam
Krótko obsmażam na gorącym oleju.
Cebulę kroję w kosteczkę, a resztę kiełbasy w półplasterki- przesmażam na tym samym oleju.
Cebulę i kiełbasę podlewam bulionem, dodaje przyprawy i roladki duszę 15-20 minut.
Miękkie roladki wyjmujemy, a sos bardzo dokładnie miksujemy.
Na koniec sos można przetrzeć przez sito- będzie aksamitny.
Mąkę mieszam w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewam do gorącego sosu i zagotowuje.
Na koniec doprawiam do smaku.
Smacznego:)
pycha! wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńRaniuś a u Ciebie pełno tradycji. :) Nie ma jak sprawdzone przepisy :)
OdpowiedzUsuńEluniu uwielbiam stare rzeczy przepisy też,a klasyka jest najlepsza:)
UsuńTradycyjne, a zarazem ciągle aktualne. Pyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńKlasyka jest wiecznie żywa:)
UsuńPyszne roladki :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko:)
UsuńPrzepis jest dla mnie czymś nowym. Ja nie dodawałam do wieprzowej rolady ogórka i nie daję kiełbasy. Ciekawa jestem jak to smakuje. A sos? Też ciekawy. Widzisz, Reniu dla Ciebie tradycja a dla mnie coś nowego :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)
OdpowiedzUsuńKrysiu u nas to wersja świąteczna, na co dzień robię jeszcze inaczej, ale to wkrótce:)
UsuńZawsze najbardziej w takich roladkach smakowało nam połączenie z kiszonymi ogórkami :D
OdpowiedzUsuńMnie też, bo to świetny duet:)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńWspaniale wyglądają i na pewno smakują obłędnie! Aż mi ślinka pociekła:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:))
nam bardzo smakują:)
Usuńsos miksujemy z kiełbaską razem? ciekawy pomysł, wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie intrygujący ten sos.
OdpowiedzUsuńSwietne połączenie, sos jest swietny, napewno zasmakowałby w moim domu :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie, do odwiedzin i zaobserwowania bloga:
OdpowiedzUsuńhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Bardzo smakowite mięsko, sos świetny, podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper mięsko, fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
zjadłybyśmy takie pyszne roladki :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogóreczki i paprykę w nadzieniu.Takie roladki na obiad to palce lizać.:-)
pycha !
OdpowiedzUsuń