Strony

3 grudnia 2014

Wodne bułeczki cebulowe

To drugie bułeczki, które chciałabym zaproponować.
Są równie smaczne jak kalafiorowe, ale cebula jest mało wyczuwalna, co dla jednych jest zaletą u innych wadą.





Składniki:
500g mąki
20 g świeżych drożdży
250ml letniej wody
4 łyżki oleju lub roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru lub jedna miodu
150 g cebuli


Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju- studzimy i zostawiamy w oleju!

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki ( z podanej porcji, nie dodatkowo) zalewamy mlekiem i wodą- dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum 20 minut.
Mąkę podgrzewamy - ma być letnia/ciepła a nie gorąca.
Dodajemy sól, olej lub masło, cebulkę razem z olejem na którym  smażyła się i zaczyn.


Na początku można wyrabiać hakami miksera, ale później wyrabiamy już ręcznie i to bardzo dokładnie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie gładkie i lśniące.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.


Gdy już podwoi swoją objętość dzielimy na 8 części.


Każdą porcje formujemy w kuleczki i odstawiamy ponownie na 15-10 minut.
Na koniec robimy  nacięcie ( można ominąć) i smarujemy wodą
Pieczemy   w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 15 - 18 minut
Czas pieczenia też zależy od piekarnika i pod koniec najlepiej sprawdzić pukając w spód bułki- upieczone mają głuchy pogłos.




26 komentarzy:

  1. Świetny przepis :-) Muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, jak Ty pięknie te bułeczki wyrabiasz i wypiekasz. Jak z piekarni. Takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu ,tak jakoś mi wychodzą:) miłego wieczoru, pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Reniuś piękne bułeczki, jakie kształtne i rumiane. Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wspaniałe :) Piękny kształt mają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedyny i niepowtarzalny przepis, który bardzo mi się podoba, ale Ci wyszły piękne te buleczki!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w kwestii formalnej: czym charakteryzuje się tytułowa "wodność" tych pyszności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kalafiorowych była pół na pół z mlekiem tutaj dodaje sie samą wodę:)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, wszystko jasne! O kalafiorowych nie doczytałem ;)

      Usuń
  7. Śliczne i bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglądają :) Muszę spróbować je zrobić.
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie dużo cebuli poproszę im więcej tym lepiej. Ja już czuję jak pachną mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak one musiały pachnieć :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)