Przepis na standardową blaszkę, ja rozłożyłam na dwie części- jedna poszła do tortownicy, druga na małą kwadratową blaszkę - dlaczego? dlatego, że tort był dla chłopaka z okazji 18tych urodzin, a ja też chciała wiedzieć jak smakuje.
Ciasto jest wysokie, pyszne, choć dość słodkie i można zrobić z połowy składników, choć nie wiem czy warto :D
Składniki:
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa:
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
100g masła
3 duże, 4 małe żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
Masa śmietanowa
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
2 małe lub 1 duże op herbatników
1 op krakersów
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
Zaczynam od mleka skondensowanego, które gotuję przez 3 godziny i studzę.
Ciasto
robię się dokładnie tak jak biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Mąki przesiewam i dodaje proszek do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno dodaje cukier i po jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.
Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175-180 st C do suchego patyczka
Studzę i przekrawam na dwa blaty
Masa budyniowa:
Szklankę mleka odlewam, resztę stawiam na ogniu
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję odlane mleko i mąkę- bardzo dokładne i ucieramy mikserem, żeby nie zrobiły się grudki- wlewam do gotującego sie mleka
Ciągle mieszam, aż całość sie zagotuje i studzę, często mieszam, żeby nie zrobił się kożuch
Masło ucieram na puch i do wyczerpania dodaję po łyżce budyniu.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fix.
Teraz zostało już tylko składanie ciasta
Na dół daje jeden blat ciasta, wykładam masę budyniową,
układam herbatniki, kajmak,
krakersy,
śmietanę, drugi blat ciasta.
Na górę można dać polewę lub posypać cukrem pudrem.
Do masy można dodać alkohol, podkręci i lekko zaostrzy smak ciasta, ale nie było go w przepisie.
Smacznego:)
A dla kogo był tort chyba ławo zgadnąć:D
Ps.
Dostało mi sie od młodej dlatego prostuje:D
Tort składała młoda, choć wykończenie jest już wspólne:D
ale pyszne ciacho! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam cieplutko:)
UsuńJubilat pewnie zachwycony. Tort i ciasto okazałe. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńReniu chochlik zjadł Ci ilość mąki ziemniaczanej. Domyślam się że powinno być1/4 szklanki. Pozdrawiam Cię cieplutko :)
Krysiu dziękuje bardzo,a jubilat był zachwycony, bo to jego ulubione ciacho :D
Usuńjednak mąki ziemniaczanej tyle samo czyli 1/2 szklanki:)
Miłej niedzieli pozdrawiam serdecznie:)
Ja bym szalała z radości, gdybym dostała taki tort :-) Wygląda super, a to że też tak smakuje, to nie wątpię! :-)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję :) a przepis polecam, bo jest bardzo smaczny:)
UsuńCiasto bardzo efektowne, podoba mi się bardzo dekoracja tortu :D
OdpowiedzUsuńDziękuje:) tort dla piłkarza to nie mógł być inny :)
UsuńRenia ciacho balowe to baletnica?? :)) A torcik rewelacja :) najlepszego na te 18 lat :))
OdpowiedzUsuńNie Eluniu, podobno przepis na ciacho z wesela:D
Usuńa za życzenia dziękuje, przekażę:)
Super ciacho, mniam :-) a torcik rewelacja :-) wszystkiego naj naj na 18 :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuńu nas to się 3-bit nazywa
OdpowiedzUsuńw wielu wariacjach juz je robiłam, jest pyszne, choc przez tę "krówkę" niesamowicie słodkie,
jedno z nielicznych ostatnio ciast jakie jeszcze toleruję nawet pomimo tej słodkości
tylko wygląda na skomplikowane, w sumie bardzo szybko się je robi
piłka- rewelka!
Dorotko rzeczywiście ciacho bardzo szybko się robi i wcale nie jest takie trudne na jakie sie zapowiadało:)
UsuńNastępnym razem dam tylko krakersy, żeby przełamać słodycz
Pozdrawiam cieplutko:)
ja tez wolę krakersy, herbatniki tylko podbijają słodkosc :-)
UsuńNaprawde balowe - cos pysznego.
OdpowiedzUsuńsliczny torcik Ci wyszedl ;)
Bardzo dziękuje Aniu i pozdrawiam niedzielnie:)
UsuńWygląda super, zatem nazwa dobra ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko:)
UsuńNiezłe ciacho! :D
OdpowiedzUsuńNiezłe:D
Usuńniezłe ciacho :) częstuję kawałeczkiem ;)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo Asiu i polecam:D
UsuńPyszny tort i super dekoracja:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Agnieszko:)
UsuńTorcik piękny i dekoracje cudne. A jak to ciasto balowe to ja wpadam do ciebie na bal i kawałek.Fajne warstwy:-)
OdpowiedzUsuńMadziu wpadaj :D
UsuńBardzo je lubię ,ale odchudzone z cukru.
OdpowiedzUsuńnastępnym razem też dam mniej cukru :)
UsuńŚwietne ciacho! :D
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńWygląda bosko! I fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Madziu dziękuje, a ciacho polecam :)
UsuńCiekawe ciacho, warte zapisania :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło:D
UsuńMusi być obłędnie smaczny!
OdpowiedzUsuńobłędnie może nie, bo jeszcze jesteśmy przy prawie zdrowych zmysłach, ale pyszne jest:D
UsuńPysznie się zapowiada i piękne wykończenie tortu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) starałyśmy sie obie:D
UsuńPozazdrościć chłopakowi takiego urodzinowego tortu oj pozazdrościć. Pyszne i pięknie ozdobione. :)
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo:)
Usuń