Jest o niebo lepsza -przynajmniej dla nas, i wiem co jem :)
Zrobiłam już dwie porcje, a i tak wiem że wystarczy tylko do grudnia.
Przepis przetestowany przez lata, dlatego polecam:)
Można wykorzystać paprykę kolorową wyjdzie nam jaśniejszy odcień, taki jak na zdjęciu głównym, ale polecam z samej czerwonej ma troche inny smak taki głęboki paprykowy.
3 kg papryki
500 g cukinii
300g cukru
250 ml oleju rzepakowego
250 ml octu 10 %
3 cebule
główka czosnku ( około 6-7 dużych ząbków)
1 - 1/2 łyżki soli ( do smaku)
1 łyżeczka pieprzu
Paprykę dokładnie myje, kroję na ćwiartki i usuwam nasiona.
Cebulę obieram.Cebulę i paprykę mielę w maszynce do mięsa.
Przekładam do dość dużego garnka, dodaje resztę składników ( oprócz czosnku) ,mieszam i gotuje pod przykryciem, bo bardzo lubi pryskać, około 1 1/2 godziny.
Po tym czasie dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuje wszystko razem jeszcze kolejne 10-15 minut.
Całość miksuje w " KASI" z funkcją siekania przez około 10 minut, ale można to też zrobić blenderem.
Ponownie zagotowuję, przekładam do wyparzonych słoików, dokładnie oczyszczam i zamykam wyparzonym wieczkiem.
Słoiki pasteryzuję 10-15 minut w zależności od pojemności.
Wyciągam i odwracam do góry dnem, zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam:)
Mocno paprykowa,musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńjest:) u mnie wyjadają jeszcze ciepłą z garnka:)
UsuńBardzo lubię paprykę i dodaję do czego mogę. A Ty Reniuś pamiętaj....dola dla mnie. :) Buziole
OdpowiedzUsuńOk, Eluś- słoiczek dla ciebie:)
UsuńReniu, ja się piszę na jeden słoiczek. Tak pysznie zrobiłaś, że mogę się oblizać :)
OdpowiedzUsuńKrysiu nie ma sprawy- słoiczek dla Ciebie:)
Usuńmmmniam! wspaniała i mocno paprykowa!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam, pasta jest pyszna:)
Usuńtak, teraz czas na papryki, właśnie wróciłam z targu, stoły pięknie z nią się uginają:)
OdpowiedzUsuńtrzeba korzystać puki jest:)
UsuńWarto taką pastę zrobić :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie warto:)
UsuńDobry przepis.Taki lepszy ajwar domowej roboty.Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze:)
UsuńPycha :-) uwielbiam takie smaki :-) pozdrawiam Renatko :-)
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam:)
UsuńSuper pasta :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
lubię takie paprykowe pasty :) są najlepsze, też robię różne takie smakołyki :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubie:) pozdrawiam i dziękuje za wizytę:)
UsuńJaki cudny kolorek, robiłam podobną pastę. Ale poczęstuję sie twoją. Zachwyca mnie i jem oczami
OdpowiedzUsuń