Strony

28 czerwca 2014

Schab gotowany

Kilka przepisów domowej wędliny mam już na blogu.
Są i pieczone i parzone, dzisiaj schab gotowany dwa razy po 5 minut, ale w mojej wersji.
Przepisów w necie jest dużo, ja pozmieniałam składniki zalewy- część dodałam inne ominełam, a sam schab wyszedł pyszny i znikł bardzo szybko.
Robiłam też z mniejszej ilości, ale całą procedurę i przygotowanie zostawiłam bez zmian.
A i moja uwaga- zalewy nie wylewamy- dlaczego? wyjaśnię na końcu postu :)





Składniki:

700g schabu
1 1/2 szklanki wody
 szklanka mleka
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy ( u mnie łagodna)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 1/2- 2 łyżek majeranku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 gałązki  ( małe z 4-5 listkami) lubczyku.
1 duży ząbek czosnku


Wodę i mleko lekko podgrzewam, dodaje majonez i musztardę- całość energicznie roztrzepuje, można mikserem lub zwykłą trzepaczką.
Dodaje wszystkie przyprawy, oprócz lubczyku i zagotowuje.
Do wrzątku wkładam umyte mięso- doprowadzam ponownie do wrzenia i gotuje 5 minut.
Po tym czasie wyłączam, przykrywa garnek i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej jest odstawić na całą noc, ale jeżeli nie możecie lub nie chcecie tak długo czekać to wystarczy 6-7 godzin.
Po tym czasie dodaje lubczyk, doprowadzam do wrzenia  i ponownie gotuje 5 minut.
Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Wyciągam z zalewy, wkładam do woreczka lub pojemnika i odstawiam  do lodówki na kilka godzin, aż mięso stężeje.
Mięsko jest soczyste i można go bardzo cienko pokroić:)

Zalewę można wykorzystać jako bazę do zupy- ja przygotowuję żurek i zupa jest przepyszna, trzeba ją tylko zmiksować, bo podczas gotowania tworzą się kłaczki.

Smacznego!!

24 komentarze:

  1. Mhm... Jak ten schabik z tym jajeczkiem i ogóreczkiem apetycznie wygląda.... Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo aż mi ślinka cieknie... Pozdrawiam Cię Renatko cieplutko;) Będę tu wciąż zaglądała, bo pokazujesz same pychotki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, ciekawy przepis :) Ilość składników tej zalewy mówi sama za siebie. To musi być wspaniały schab. Myślę, że kiedyś go spróbuję. Pozdrawiam Cię i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem coś takiego z szynką,ze schabem jeszcze nie.Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z szynka trochę się boję, że te 5 minut będzie za mało?!

      Usuń
  4. Smakowity! pieknie i apetycznie prezentuje sie z ogoraskiem i jajkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Renia Renia takie rarytasy polecasz. Schabik wygląda rewelacyjnie, wręcz zdrowo i leczniczo. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie je przyrządziłaś :) Dawno nie robiłam, trzeba to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. och zaciekawiłaś mnie chyba spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, właściwie schabik sam sie robi :)

      Usuń
  8. Taki domowy mniam i do tego ogóry własne, pysznie to wygląda. Na chlebek bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm! palce lizać! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. A majonez użyłaś domowy czy kupiony, bo mam wrażenie że to będzie jakaś różnica. :) Schab wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupny- używam od lat tego samego majonezu i nigdy mnie nie zawiódł, w przeciwieństwie do tego robionego w domu:)

      Usuń
  11. Mmmm... schabik, ogóreczek - pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na domową wędlinę - zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słyszałam o tych przepisach na 'szybkie' wędliny. Chciałabym zrobić, ale ciągle się boję, że ten czas gotowania jest jednak za krótki i wyjdzie mi to wszystko surowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab ma to do siebie, że dość szybko dochodzi, tak jak filet z kurczaka, po wyłączeniu jest jeszcze we wrzątku:) co do reszty też mam obawy i nie ryzykuję

      Usuń
  14. Pyszny ten schab i dodatki ,mniam .

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o tym schabie , już nawet miałam robić na święta ale jedni sobie chwalili inni nie - więc zrezygnowałam. U Ciebie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię taki schab, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)