Wczoraj podałam przepis na paluchy, dzisiaj obiecane pulpety
Składniki:
Pulpety
800 g mielonej łopatki
1 cebula
1 kajzerka ( namoczona w mleku, odciśnięta i zmielona razem z mięsem)
2 jajka
3 łyżki maggi w płynie
sól i pieprz do smaku
kopiata łyżeczka suszonego czosnku
10 małych pieczarek
mąka do obtaczania
Sos pieczarkowy.
300 g pieczarek
łyżka mąki pszennej
1 litr wywaru warzywnego
1/3 szklanki śmietany
2 łyżki zielonej pietruszki
łyżeczka majeranku
2 łyzki masła lub 3 oleju
Pulpety
Cebulkę kroję na kosteczkę i smażę na rumiano.
Pieczarki myję i obsmażam nie jest to konieczne ale smaczniejsze:)
Do mięsa dodaję resztę składników( oprócz pieczarek) i dokładnie wyrabiam na gładką masę.
Mięso dzielę na 10 części, formuję placuszek, nakładam pieczarkę
i dokładnie zaklejam tworząc pulpecika.
Każda kulkę obtaczam w mące i wkładam do gorącego sosu.
Sos
Pieczarki obieram i kroję na plasterki, obsmażam na maśle.
Dodaję mąkę i chwilę razem przesmażam.
Pieczarki i mąkę zalewam zimnym wywarem i doprowadzam do wrzenia.
Doprawiam sos a następnie wkładam pulpety i gotuję na małym ogniu 25-30 minut.
Na koniec dodaję śmietanę, majeranek i pokrojoną natkę pietruszki.
Smacznego:)
Bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńFajny pomysł z ta pieczarką w środku :)
OdpowiedzUsuńdzięki i polecam :)
UsuńI tak Reniu zrobiłaś pulpeciki z fajną niespodzianką. Podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńlubię takie niespodzianki:)
UsuńAle pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJoasiu są pyszne,polecam:)
OdpowiedzUsuńAch te pieczareczki...pycha:)
OdpowiedzUsuńTaaaak, te pieczarki:)
UsuńPodobają mi się i kotleciki i kluseczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńPysznie wyglądają i z pieczareczkami cudnie muszą smakować :-)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowały:) dziękuję:)
UsuńCudne te pulpeciki :) Lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń