Strony

12 listopada 2013

Domowy smalec do chleba

Kochani idzie zima:( zachciało mi się smalczyku, ale takiego domowego, z przepisu mamy
Nie jest to najzdrowsze danie, ale według mnie jeżeli zachowa się umiar to nawet smalczyk nam nie zaszkodzi:)
Składniki:
 500g chudego podgardla wieprzowego
300 słoniny świeżej
4 ząbki czosnku
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
2 jabłka
majeranek

Część podgardla kroję w drobną kosteczkę, resztę mielę razem z słoninką w maszynce do mięsa.


Mięso podsmażam na małym ogniu tak długo, aż wytopi się tłuszcz ( około 30- 40 minut)
Po tym czasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i starte na dużych oczkach jabłka.
Doprawiam solą, pieprzem  i majerankiem roztartym w dłoniach.
Majeranku daję dość dużo:)
Kanapkę posypuję zieleninką lub kiełkami i zagryzam ogórkiem kiszonym.
Pycha!!
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie ciepłe i miłe komentarze, bardzo wiele dla mnie znaczą:)

11 komentarzy:

  1. Reniusia...jak moje chłopaki lubią taki smalczyk, ja też..ale ja to symbolicznie jadam. Choć z drugiej strony jak mam jeść te mazidła sklepowe co to mają więcej E niż samego tłuszczu, to lepiej zjeść taki smalczyk. Ja dodaję jeszcze odrobinę oleju...po wyjęciu z lodówki lepiej się smaruje, a smaku nie zmienia. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, Reniu i ja smażyłam smalczyk. Był wyśmienity. Ale tak jakoś zaprzestałam. Twój jest składnikowo bardzo podobny do mojego, więc już czuję jaki jest smaczny i jak pachną skwareczki :) Oj, zjadłabym, zjadła....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę wredna Krysiu- właśnie zjadłam z cebulką i ogóreczkiem i ostatnim pomidorkiem- pyyyyyyyycha, nie wiele mi potrzeba, żeby było dobrze:)

      Usuń
  3. przepadam za takim domowym smalcem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama zajada się takim domowym smalczykiem. Do tego ogórek i nic tylko jeść. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa, mój tato taki robił:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu to też mój smak z dzieciństwa, który jednak ze mną pozostał:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)